söndag 20 februari 2011

Ulla och Curt Jonasons samling av svensk 1900-tals keramikEn fantastiskt fin samling av svensk 1900-tals keramik auktioneras ut på Bukowski den 21 feb.
Det är samlingen efter Ulla o Curt Jonason.Det är lika facinerande varje gång att studera hur en samling genom åren har växt fram och fått sin karaktär.Här finns alla(nästan) dom stora namnen inom svensk keramik.
Hoppas nu att alla keramiksamlare tar tillfället att ropa in något riktigt fint från samlingen.
Kan bara beklaga att jag inte själv kan deltaga på auktionen.Men man kan ju drömma och önska sig något från katalogen.
Med tanke på min inriktning av keramik från Höganäs så faller mitt val på urnan av Patrick Nordström.
Patrick Nordström (1870-1929)
Keramikern Patrick Nordström föddes och växte upp i Höganäs och utbildades vid Slöjdföreningens skola i Göteborg och vidare till stuckatör och dekorationsbildhuggare hos Jöns Mårtensson i Lund. Under 1890-talet reste han till Paris och studerade. Starkt influerad av den franska stengodstraditionen bosatte han sig därefter i Köpenhamn och började där 1902 att experimentera med starkeldsgods. Från 1906 hade han en verkstad i Vanlöse med egen ugn för lergods, porslin och stengods. Åren 1912-22 var han anställd vid Den Kongelige Porcelainsfabrik i Köpenhamn där han lade grunden till det danska stengodset. Han har kommit att kallas ”stengodsets fader i Norden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar