torsdag 18 augusti 2011

Dansk keramik

Samlar man keramik från Höganäs och dom södra delarna av Sverige,så är inte vägen lång över till Danmark.Vårt grannland Danmark har ju en lång keramiktradition med många framstående keramiker.När jag genom åren hittat bra dansk keramik har jag oftast köpt.Men man måste av inte minst utrymmesbrist begränsa sitt samlande, så mitt samlande får hållas till den svenska keramiken.


Denna skål av Eva Staehr-Nilsson från Saxbo inköptes under sommaren och visar den höga kvalitén från en av Danmarks mest framstående keramiker.Nu till salu på Tradera.


En annan storhet är Jörgen Mogensen verksam som keramiker på Den kgl. Porcelainsfabrik 1949-1964.Från 1965 egen verkstad.Denna s.k. hålvas kommer från hans egna verkstad.Under en semesterresa till Bornholm för många år sedan inköptes denna skål i design av Marie Hjort på Bornholm.Enligt uppgift barnbarn till den store keramikern Lars Hjort.
Denna skål får nog trots allt stanna kvar i min samling.


5 kommentarer:

 1. Så vacker den oranga är. Har du varit på Antikmuseet i Grödinge. Jag var där för en vecka sedan och har lagt upp lite bilder på bloggen.

  SvaraRadera
 2. Keramikmuseet i Grödinge ska det var jag skrev lite fel så här tidigt på morgonen.

  SvaraRadera
 3. Jag har fortfarande det kvar.Vi bor lite avigt till för att besöka det.Men jag känner Peter och Johan som driver museet.Dom har bl.a. köpt Höganäskeramik av mig.

  SvaraRadera
 4. Hej har en vas från nån som heter noomi vet du nått om denne formgivare?mvh Björn Sundsvall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Björn!

   Det bör vara Noomi Backhausen verksam på Söholms keramikfabrik.

   Mvh./Kenth

   Radera